Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Ale Handboll
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Ale Handboll.
Ale Handboll
Följ oss för uppdateringar
Nedan är information från Handbollförbundet
Minihandboll idag
Minihandboll är handboll som spelas på en mindre plan (12x20m) och med mindre mål (1.6x2.4m) än normalt (för ordinarie regelverk, se regelboken 1:1 & 3:2, 4:1). Det spelas med en barnanpassad boll med måtten 47-49 cm och som väger mellan 150-200 g. Minihandboll spelas med fem spelare (4+1) på planen.
Bakgrund till förändrade regler
Svenska Handbollförbundet har följt utvecklingen av handbollen framförallt i våra nordiska grannländer, Danmark och Norge. Där arbetar de aktivt för att utveckla spelsätten inom barnhandbollen för att få mer aktiva spelare
under varje match.
Utifrån en undersökning som gjorts kan vi utläsa att de faktiska spelgivande situationerna (skott och genombrott) för en spelare under en match är väldigt få. Detta trots ett lågt antal spelare vid varje match. Utöver ovan statistik fördes även statistik över bollkontakt/-beröring, dribblingar, regelfel och frikast. Från dessa observationer kom Danska Handbollförbundet fram till att en förändring behövde göras för att öka attraktionen av matchspelet för
spelarna.
SHF och barnhandboll
Svenska Handbollförbundet förespråkar en barnhandboll som präglas av ett spel som är anpassat för barnens individuella och fysiska förutsättningar. Leken i barnhandboll ska skilja sig från den vuxna delen av spelet och det bör finnas en naturlig utveckling i förhållande till utmaningar, svårighetsgrad, komplexitet etcetera. Spelet vi erbjuder barnen måste ge ett stort engagemang och inte minst bollkontakt. De former av matchspel vi erbjuder är därför helt avgörande.
Innehållet och matchaktiviteten i handboll för barn 6–11 år ska vara i stort sett densamma i hela Sverige. Av olika skäl, exempelvis hänsyn till geografiska avstånd och tillgång till hall, kan ändå vissa justeringar göras
av de enskilda distrikten.
Barnhandboll ska:
- ge goda upplevelser för de spelare som deltar.
- ge utveckling av alla spelets faser så som genombrott, skott och
rörelse.
- syfta till att hålla bollen i spel utan onödiga avbrott.
- genomföras av färre spelare vid varje matchtillfälle för att ge varje
spelare mer speltid. Mer speltid ger större glädje.
- ha ett mindre taktiskt fokus så som spel och försvarsuppställningar.
- ge en naturlig progression där spelformen följer spelarnas individuella
utveckling.
Därför väljer vi att införa följande regelförändringar inom
minihandbollen:
1. Tre-sekunders regeln – används inte
Varför: Barn i denna ålder behöver mer tid för att upptäcka medspelare och ta beslut. Perceptionen är inte tillräckligt utvecklad. (För ordinarie regelverk, se regelboken 7:2)
2. Dubbelstuds och stegfel beivras genom att gå tillbaka till startplatsen och behålla bollen. Starta med ett frikast för den som gjorde fel.
Varför: Du gör det lättare för spelaren att lära sig handboll, och spelarna tillåts att göra fel. För att sedan kunna prova igen och på så sätt få lyckas, vilken i sin tur leder till en mer positiv upplevelse. (För ordinarie regelverk, se regelboken 7:3, 7:4, 7:7)
3. Farligt spel beivras med personlig utvisning i två anfall. Laget får sätta in en annan spelare och blir inte drabbat. Matchledare förklarar för spelaren vad hen gjorde för fel.
Varför: Farligt spel ska beivras. Eftersom spelaren måste kliva av planen finns det utrymme för ledarna att på ett pedagogiskt sätt förändra spelarens beteende. (För ordinarie regelverk, se regelboken kap:8 och 16)
4. Avkast och hörnkast (=inkast från hörnet) ersätts av Målvaktskast.
Varför: Det ger ett snabbare och mer flytande spel. Vilket i sin tur leder till högre bollkontaktsgrad för varje spelare. (För ordinarie regelverk, se regelboken kap:10, 11 & 12)
5. Vid Målvaktskast ska icke bollförande lag springa hem till egen målgårdslinje. Laget får ej gå upp i offensivt försvar förrän då det bollförande laget har genomfört två passningarna (utkastet inräknat), eller då bollen kommit över på offensiv planhalva.
Varför: Anfallande målvakt får tid på sig att passa ut bollen. Försvararna lär sig att springa hem direkt vid avslut. Det kommer att sitta i ryggmärgen på försvararna när de blir vuxna. På samma sätt som vi lär spelarna att springa på kontring så fort anfallande lag skjuter. (För ordinarie regelverk, se regelboken 10:1)
6. Inga omfamningar (=låsningar) eller knuffar tillåts.
Varför: I försvaret vill vi att spelarna ska träna på fotarbete och att placera sig rätt samt att erövra bollen. Spelarnas perceptionsförmåga är för dåligt utvecklad i denna ålder för att spela anfallsspel mot fullkontaktförsvar. (För ordinarie regelverk, se regelboken kap:8)
P14 (2010) Potatiscupen | 25 apr, 15:00 |
F13 (2011) Potatiscupen | 25 apr, 16:00 |
F12 (2012) Potatiscupen Ale 1 | 25 apr, 16:00 |
F12 (2012) Potatiscupen Ale 2 | 25 apr, 16:00 |
P13 (2011) Träning | 25 apr, 17:00 |
Kommentera
Du måste logga in för att kommentera